Kako pripraviti seznam gostov

Oblikovanje nakita za hrvaško glasbeno zvezdo
18. december, 2016
ZapleTina Angeli
15. marec, 2017

Koga bomo povabili na poroko, da ne pozabimo na nobenega

S svojim partnerjem se najprej pogovorite, koga si želite imeti ob sebi in katere so tiste osebe brez katerih si poroke ne predstavlja tudi on. Istočasno si že začnite beležiti vsa imena oseb, ki vam pridejo na misel. Seveda na seznamu ne bodo pristali čisto vsi, ker vam tega verjetno ne bo dopuščal vaš finančni proračun ali lokacija, kjer se bo odvijala vaša poroka. Potrebni bodo kompromisi, vendar naj bodo kompromisi taki, da jih nikoli ne boste obžalovali. Zamislite si, kako boste gledali na vaš najlepši dan čez pet ali deset let, mogoče na stara leta… S kom boste obujali spomine? Ker je ta poseben dan poseben tudi za vaše najbližje sorodnike, se je smotrno o povabljencih posvetovati tudi z vašimi starši. Pogovorite se in skupaj preletite vaše družinsko drevo ter pobrskajte po vaših koreninah. Če vas starši že ne bodo spomnili na daljno teto, pa vam bodo vsaj pomagali zbrati vse prave naslove ali telefonske številke za obveščanje vaših gostov. Ali bodo prav vsi pristali na vašem seznamu gostov, naj bo le to skupna odločitev mladoporočencev.

Kdaj naznaniti povabilo?

Če bi se držali vseh pravil in starih navad, bi poroko naznanili z zaroko v krogu najbližjih, devet mesecev pred poroko. Verjetno si predstavljate kako v filmu ob trkanju na kozarec, skrajno romantično, moški vstane, ljubeče pogleda svojo izbranko in naznani večno zvestobo. Kako boste povedali svojim najbližjim za veselo novico, prepuščamo vam.Vsaj šest mesecev pred poroko pa boste že vedeli kje bo poroka in kolikšne so kapacitete prostora . Tako boste že lahko ocenili koliko gostov bi lahko povabili na veseli dogodek. Istočasno že lahko pričnete z oblikovanjem seznama povabljencev. Štiri mesece pred poroko se podajte v poročni salon; kjer si boste izbrali poročna vabila in vse kar paše zraven. Če pa v vas tli ustvarjalska žilica, si vabila izdelajte sami.

Glede na bonton in protokol naj bi vabila razposlali ali predali osebno dva do tri mesece pred poroko. Morda se sliši mnogo prezgodaj, vendar v resnici ni tako. Običajno so poroke v toplih ali poletnih mesecih, ko je veliko ljudi na dopustih ali pa vsaj planirajo dopust. Ne dopustite, da vaše sestrične ne bo na vaši poroki, ker bo prepozno izvedela za točen datum poroke. Lahko si predstavljate koliko slabe volje lahko nehote povzročite. Dajte svojim svatom dovolj časa (dva do tri mesece), da si zagotovo vzamejo čas samo za vaš najlepši dan.

Kaj mora imeti vsako vabilo?

Samo besedilo oz tekst naj bo nedvoumno, z natančnim datumom, uro in lokacijo (posebej za civilni del poroke, posebej za cerkveni del poroke in za poročno slavje). Če se odločite, da boste nekatere povabila samo na obred, druge pa tudi na poročno slavje, naj bodo vabila vsebinsko različna in nedvoumno napisana kam je gost povabljen. Zato ob seznamu za goste razmislite koga boste povabili le na poročni obred in kdo bo z vami skozi cel dan in na poročni zabavi. K vabilu sodi tudi prošnja za potrditev udeležbe. Navedite datum do kdaj vam gostje potrdijo udeležbo in telefonsko številko kamor lahko prisotnost oz. neprisotnost sporočijo. Potrditev udeležbe je lahko del uradnega vabila in je v manjšem tisku pod uradnim besedilom.

Del vabilu je tudi seznam daril in opis poti do lokacije poroke. Ker to ni formalni del vabila, naj bodo priloženi k vabilu posebej.

Marsikateri gost vam bo hvaležen, če boste na kratko opisali pot do lokacije (še posebej za goste, ki niso iz vašega kraja) ali priložite zemljevid z označeno potjo.

Včasih sta se mladoporočenca po poroki vselila v skupno gnezdece in potrebnih je bilo še veliko stvari za začetek skupne poti. Darila na poroki pa so bila praktičnega namena. Brisače, posoda, porcelan...Skratka oprema za dom. Ker so danes časi drugačni ni prav nič narobe, če sporočite v naprej vaše želje glede poročnih daril. Vaša odločitev je ali boste odprli seznam daril ali pa se boste raje odločili za denarni prispevek za poročno potovanje ali katero drugo priložnost. V ZapleTini vam bodo pomagali sestaviti simpatično besedilo ob katerem vam ne bo neprijetno sporočiti vaše želje.

Kaj podariti v zahvalo vašim gostom?

Vaša poroka bo poseben dan tudi za vaše goste. Poskrbite, da se boste tega dne skupaj radi spominjali tudi čez pet ali deset let. Že med poroko poskušajte poklepetati z vsakim gostom. Dovolj bo že stavek ali dva. Če je število gostov preveliko pa se vsaj za nekaj časa usedite za vsako mizo in se večim gostom hkrati zahvalite, da so del vaše poroke. Lepo je, če vsakemu gostu podarite simbolično darilce. Tradicionalno se na porokah v zahvalo podari lepo aranžirane konfete, opremljene z vašimi imeni in datumom poroke in poročno zahvalo z vašo poročno sliko. Ob odhodu se vsakemu gostu zahvalite še za poročno darilo ali pa to storite kasneje po pošti.

Kako izgleda seznam gostov?

Pod vsako zaporedno število zapišite ime in priimek gosta (tudi otrok); naslov za pošiljanje vabil pred poroko in zahval po poroki ter telefonsko številko. Odločite se kam bo gost povabljen (civilni obred, cerkveni obred, poročno slavje). Kasneje označite še prisotnost in na koncu še darilo, ki vam ga je namenil posamezni gost. Le tako boste imeli popoln nadzor nad številom gostov in vse potrebne informacije na enem mestu. In nenazadnje, brez zadrege se boste lahko vsakemu zahvalili za namenjeno poročno darilo.

Na svoj računalnik si lahko naložite razpredelnico, ki vam bo v veliko pomoč pri oblikovanju seznama gostov:

>> Seznam gostov (razpredelnica v obliki PDF datoteke)