Lepa koža rabi dotike

Zakaj se naročiti na probni makeup pred poroko?
24. marec, 2018
Lep obraz
9. november, 2018

Lepa koža je zame negovana koža. Od kar se ukvarjam z makeup-om je to zame postalo še toliko bolj pomembno. Mojim strankam vedno razlagam, da je lepa in negovana koža osnova za lep makeup. Pogovor s prijateljico pa vedno nanese na najnovejši produkt za nego kože, kaj uporabljam, kakšne so moje izkušnje in kaj narediti, da bo koža lepša. Včasih res ne vem ali je kriv novi serum, zeleni čaj, ki ga zadnje čase redno pijem ali pa samo to, da se dobro počutim. Se skrivnost za lepo kožo morda skriva kje drugje? Morda!

Ker sem profesionalna vizažistka, lahko z makeup-om prekrijem nekatere nepravilnosti na koži, vseh težav pa vsekakor ne morem rešiti v celoti. In prekrivanje mozoljčkov je samo začasna rešitev, medtem, ko se dolgoročna rešitev skriva v pravilni negi in dotikih.

Do dotikov pridem nekoliko kasneje.

Najprej bi rada več povedala o negovani koži. Bolj ko bo koža negovana, bolje bo tudi sprejela plasti makeup-a, ki nas naredijo še lepše. Makeup bo na tak način tudi bolj obstojen. In kaj mislim s tem, da je makeup bolj obstojen? Vsekakor ne, da „zabetoniram“ puder s prajmerjem, suhim pudrom, transparentnim pudrom, fikserjem in še s čim. No, vsaj ne, če ti je tako kot meni pomemben naraven izgled.

Naj najprej razložim, kaj se dogaja, če koža ni negovana. Najmanj, kar se koži lahko zgodi je, da ima suho povrhnjico ali epidermis. Naloga povrhnjice ni, da bo naš novi puder na njej lepo izgledal. Naloga povrhnjice je, da nas ščiti pred zunanjimi vplivi. Zato se neprestano obnavlja. Nalaga se v  štirih plasteh, pri čemer odmrle celice na povrhnjici tvorijo roževinasto plast in ravno ta nam pri nanašanju pudra dela največ preglavic. Zadeva sicer ni tako tragična, je pa videti grdo, še posebej kadar nanesemo na tako kožo puder. Na tak način videz naše kože samo še poslabšamo. In potem za vse to okrivimo puder. Moje stranke velikokrat pridejo k meni in mi s poudarjeno zaskrbljeno gubo na čelu pripovedujejo, da so kupile že tretji puder in da nikakor ne najdejo pravega in da njim puder pravzaprav sploh ne paše. In veste kaj? Prav imajo! Vendar v večini primerov ni kriv puder, ampak neustrezna nega kože na obrazu.

In kaj se dogaja z neustrezno negovano kožo? Običajno hrepeni po vlagi. Odmrle roževinaste celice, ki tičijo na vrhu, posrkajo prav vso vlago, ki pride v našo kožo, tako, da lahko spodnje plasti kože o vlagi samo sanjajo. Sestavni del pudrov pa je tudi voda. Koža, ki si tako želi priti do vlage, bo tako posrkala tudi iz pudra, kar se bo dalo. Najprej se napojijo odmrle celice, ki se v najboljšem primeru začnejo svaljkati po našem obrazu. Fuj! Od pudra pa ostanejo samo pigmenti, ki se naberejo v vsaki gubi na obrazu in zavzamejo vsako poro, ki diha. Ko to situacijo pogledamo od daleč, resnično ne izgleda lepo. Gube so še bolj poudarjene, pore pa postanejo kot mali kraterji, ki samo čakajo, da povzročijo vnetje na koži. Nekatere punce rešujejo to situacijo tako, da nanesejo izdatno količino prajmerja, pudra, suhega pudra in fikserja na obraz, da si koža sploh ni več podobna. Tudi lahko, če vam je to všeč.

Vendar je to lahko samo začasna rešitev, kajti če takega stanja kože ne začnemo nadzorovati, se bomo hitro znašli v začaranem krogu. Koža bo v vse slabši kondiciji, težave pa vse večje. Izbruhi mozoljev, izpuščajev in prezgodnji znaki staranja pa bodo postali naša realnost.

Torej, še preden se zapodite v trgovino po četrti puder v istem mesecu, premislite. Morda bi raje denar vložile najprej v ustrezno nego.

Vaša koža v pri vrsti potrebuje temeljito, a nežno čiščenje in to vsak dan. Po potrebi zjutraj in zvečer. Koža potrebuje redne neinvazivne pilinge in predvsem, dovolite, da še enkrat poudarim, ker je res pomembno - dovolj vlage, ki jo lahko dobi v obliki tonika, seruma in vlažilne kreme. Podrobneje, o vseh postopkih za pravilno nogo, bom na dolgo in široko sigurno še pisala.

Druga (a nič manj pomembna) stvar, ki jo potrebuje vaša koža, pa so dotiki. Lepa koža rabi dotike in ti dotiki koži neizmerno pašejo. Če se boste masaže obraza lotili pravilno, boste vsem preparatom, ki jih uporabljate, povečali moč, jim omogočili, da bodo dosegli svoj namen in lažje prodrli v kožo. Z masažo boste spodbudili krvni obtok in s tem povečali regeneracijo kože. Tudi sama sem občutila magičnost rok, ki resnično naredijo takojšno razliko. Učinki so neverjetni. Mišiče se sprostijo, napetosti popustijo in tista „zaskrbljena“ guba na čelu se izrazito zmanjša. Izgled in počutje sta nepopisna!

Seveda se ta guba tudi hitro vrne. Nimamo kaj, tempo življenja je pač tak. Zato moramo poleg pravilne nege kože poskrbeti tudi (najprej!) za naše dobro počutje od znotraj, kar se bo pokazalo tudi navzven.

Na naši koži se namreč odražajo tudi čustva, naše pretežno razpoloženje, vse kar se v nas zavestno ali nezavestno dogaja. Vse to izpoveduje vaša koža. Da ste zaskrbljeni in se vam zaradi neprestanega gubanja čela naredijo dobro vidne gube, ne more popraviti prav nobena krema.

Kadar smo denimo pod stresom, se v našem telesu izloča hormon kortizol, ki je krivec za marsikatero tegobo. Zaradi njega nastanejo stresni mozolji, slabi naš imunski sistem in s tem slabša obnovo in regeneracijo celic. Posledica pa - prezgodnji znaki staranja.

Za našo kožo bi bilo pravzaprav najbolje, če bi bili konstantno zaljubljeni. Ob komplimentih bi zardevali, kri bi sunkovito zakrožila po našem telesu in tako bi bila koža vedno odlično prekrvavljena. Ob vsakem dotiku bi se naježili. Zaljubljenost pri ženskah povzroča tudi sproščanje hormona estrogena, ki poskrbi za sočno tkivo, lepo kožo in sijoče lase.

Pri izločanju „srečnih“ hormonov se vedno spomnim na mojo sošolko iz gimnazije. Takrat je imela fanta in bila sta noro zaljubljena. Seveda sta počela vse tiste stvari, ki jih počnejo zaljubljeni. Spomnim se, ko mi je nek ponedeljek razlagala, kako noro sta se imela čez vikend in z navdušenjem še dodala, da ima pol manj mozoljev kot pred vikendom. In veste kaj? Nekaj je resnično na tem! Hormon oksitocin, ki se izloča pri dotikanju kože, poskrbi, da smo kar najboljše razpoloženi. In kadar se dobro počutimo navznoter, se to kaže tudi navzven. In Nina je resnično izgledala čudovito.

Zato se za še lepšo kožo veliko dotikajte, objemajte, ne skoparite s poljubi, ljubite se in ostanite zaljubljeni! Ja, morda je skrivnost lepe kože ravno v tem, da smo zaljubljeni. V fanta ali moža. V svojo službo ali v nov hobi. Zaljubljeni v življenje... Ali pa so krivi novi čevlji in tista šminka, ki mi tako zelo paše ;)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Več o piškotkih.